miercuri, 29 aprilie 2015

Leadership transformațional

http://www.educational-business-articles.com
Leadershipul transformațional este un stil de leadership care creează schimbări pozitive și de valoare în cei conduși. Liderii transformaționali sunt de regulă energici, entuziaști și pasionați. Aceștia nu sunt implicați și preocupați doar de procesul de muncă; ei se concentrează și pe fiecare membru al grupului, contribuind și susținând reușita acestora. Liderii transformaționali dezvoltă entuziasmul, motivația și performanța echipei pe care o conduc. În rezultat, un lider transformațional contribuie la transformarea celorlalți, astfel încât aceștia devin persoane mai bune și mai eficiente în ceea ce fac.

Conceptul de “leadership transformațional” a fost pentru prima oară folosit în anul 1978 de către expertul de leadership James MacGregor Burns. Acesta a definit leadership-ul transformațional ca un proces în care liderii și cei care îl urmează se cresc unii pe alții către un nivel mai ridicat de moralitate și motivație”. Prin puterea viziunii și personalității lor, liderii transformaționali sunt capabili să-și inspire membrii echipei să-și schimbe percepțiile, așteptările și motivațiile pentru a lucra împreună întru atingerea țelurilor comune.

Pentru Burns, leadershipul transformațional creează schimbări importante în viața organizațiilor și a oamenilor. Acest tip de leadership reproiectează percepțiile și valorile, schimbă aspirațiile și așteptările angajaților. Burns consideră că acest stil de leadership este în totală opoziție cu leadership-ul tranzacțional, în care conducătorul își motivează sau impune angajații să acționeze prin intermediul oferirii de satisfacții imediate sau pedepsirea acestora. Liderul tranzacțional este unul de tip mercantilist, pe când cel transformațional te convinge să acționezi în numele unor idei înălțătoare, al unor idealuri corporative, științifice sau umanitare. Liderii transformaționali încearcă să-și motiveze angajații să lucreze prin puterea exemplului, ajungând să fie idealizați prin faptul că ei devin exemple morale care lucrează în interesul echipei și al organizației.

Mai târziu, în 1985, cercetătorul Bernard M. Bass a extins cercetările lui Burns contribuind la dezvoltarea a ceea ce astăzi este numită „teoria leadershipului transformațional”. Conform lui Bass, leadershipul transformațional trebuie definit în baza impactului pe care îl are asupra oamenilor: măsura în care un lider este transformațional este dată de influența acestuia asupra subordonaților săi. Subordonații unui asemenea lider simt respect, încredere, loialitate și admirație pentru liderul lor, și din cauza calităților pe care le posedă un lider transformațional, ei sunt dispuși să lucreze mai mult decât în așteptările inițiale. Aceste rezultate apar deoarece liderul transformațional oferă subordonaților săi ceva mai mult decât a munci pentru interesul individual: ei le asigură oamenilor lor și o misiune și viziune ce îi înspiră, precum și o identitate. În final, în contrast cu Burns, Bass ajunge la concluzia că leadershipul tranzacțional și cel transformațional pot fi utilizate împreună în actul de conducere.

Ulterior, următorii ani de cercetări și analize au confirmat ideea lui Bass, arătând că abordarea integrată a leadershipului transformațional și cel tranzacțional poate contribui pozitiv asupra performanței, incluzând rezultate atât la nivel individual, cât și de grup sau organizație.

Majoritatea cercetărilor asupra leadershipului transformațional convin la ideea că acesta include patru componente:
  1. Influența idealizată – se referă la faptul că liderul servește ca un model idealizat de comportament pentru subordonații săi. Membrii grupului îl admiră și caută să se identifice cu el;
  2. Motivația inspirațională – se referă la abilitatea liderului de a-și inspira și motiva membrii echipei. Liderul transformațional reușește să creeze o atmosferă de devotament față de obiective și viziunea comună a grupului;
  3. Considerația individualizată – descrie gradul de atenție pe care liderul îl acordă nevoilor fiecărui membru al echipei. Această atenție personală pentru fiecare subordonat este un element cheie în creșterea eficienței membrilor echipei;
  4. Stimularea intelectuală – se referă la gradul în care liderul transformațional își provoacă membrii echipei să fie inovativi și creativi. Liderul contribuie la dezvoltarea intelectuală și a creativității subordonaților, ceea ce duce la performanțe mai ridicate în muncă.

Concluzii

Leadershipul transformațional reprezintă o abordare mai nouă de management, apărută acum 37 de ani. Acest tip de conducere reprezintă o formă de leadership inspirațional, în care liderul își inspiră membrii echipei contribuind la transformarea acestora în angajați mai buni și mai performanți. Studiile au arătat că stilul de leadership transformațional este puternic corelat pozitiv cu performanțele și rezultatele echipei, mai ales în comparație cu alte tipuri de leadership. Acest tip de leadership este unul dintre cele mai recomandate pentru a fi utilizate astăzi în vederea creșterii performanței oricărei organizații.

Bibliografie:
  1. Leadership transformational // https://goldmanagement.wordpress.com/tag/leadership-transformational/;
  2. Transformational leadership // http://en.wikipedia.org/wiki/Transformational_leadership;
  3. What is Transformational Leadership? // http://psychology.about.com/od/leadership/a/transformational.htm

Un comentariu:

  1. Foarte bune materiale am citit, inclusiv acesta este o sinteza foarte placuta si utila. Bravo amice!

    RăspundețiȘtergere