vineri, 3 aprilie 2015

Relația românilor cu... inteligența

http://www.descopera.ro
Motto: "De bani se plâng toți, dar de minte niciunul"

Săptămâna asta, luni, am avut invitat la un curs un speaker de la Business Days. Acesta la un moment dat ne-a întrebat ceva de genul: "Ce credeți că ar trebui schimbat la facultate pentru a vă îndeplini nevoile? Ce v-a lipsit vouă, sau ați fi dorit să obțineți?" Din mulțimea de răspunsuri care le-a primit de la studenți, nici-unul nu a fost "inteligența" sau legat de aceasta. Nimeni nu a spus că i-ar fi lipsit sau ar fi dorit să-și dezvolte mai mult inteligența, logica, gândirea critică, sau cea de analiză și sinteză, și tot așa mai departe.

Chestia asta mi-a reamintit de o altă lecție, în care o profesoară ne-a întrebat ce calități ar trebui să aibă un manager sau antreprenor. Nici măcar un coleg de-al meu nu a menționat, măcar în treacăt, inteligența. Se pare că inteligența nu este considerată o abilitate importantă pentru succes, una care să fie dorită de români.

Printre altele, întâmplarea de luni mi-a adus aminte de un studiu citit foarte demult despre America, care ar fi descoperit că, în contextul în care IQ-ul mediu al americanilor era de 98, IQ-ul mediu al managerilor era de 106, dacă nu mă înșel. Astfel, pentru a ajunge să fii un manager (nu neapărat și de succes), un american ar trebui să aibă un IQ cu 8 puncte peste media națională.

Apropo, conform cercetărilor pe IQ făcute în statele europene, românii ar fi cei mai neinteligenți din Uniunea Europeană, până și bulgarii fiind peste noi. De menționat că nici la testele PISA 2012, România nu stă deloc bine, fiind printre codașele Europei. Dacă mai menționez că un profesor universitar consideră că studenții de azi au IQ-ul și cunoștințele unor elevi de 13-14 ani, ce ar mai fi de zis? 

Și-atunci, apare logic întrebarea: să fie motivul pentru care România este unul din cele mai sărace și falimentare state din UE, anume lipsa de inteligență?
E greu de răspuns la această întrebare, ținând cont că mulțimea studiilor făcute pe legătura IQ-ului națiunilor și bogăția acestora au avut rezultate contradictorii. Dar, totuși, nu se poate nega faptul că românii au clar o problemă cu inteligența, sau mai bine zis, au un deficit de inteligență. Și-atunci, de ce românii nu-și doresc inteligență, dacă nu o au?

Explicația rezidă din analizarea societății românești de astăzi și a valorilor pe care aceasta le are. Inteligența și învățătura nu sunt considerate virtuți, idealuri, spre care ar trebui să tindă un român, deoarece nu sunt considerate ca fiind niște condiții esențiale pentru a reuși în viață. A fi șmecher și să știi cum să îl fraierești pe celălalt (care poate fi, și este, și statul) - iată calitatea care te face un om de succes în România. 

Și nici nu poți să dai vina pe românii simpli, pentru că masele, exact ca și copii, își copie părinții. Adică elitele. Or, elitele românești, de orice tip, nu sunt nici pe-aproape exemple de inteligență și caracter: Ponta, Becali, Iliescu, Bianca Drăgușanu, Mutu, și lista poate continua la nesfârșit.

În aceste condiții, nu miră deloc exodul masiv al creierilor din România. Pentru că în condițiile în care inteligența nu este deloc apreciată, ci ignorată, ba chiar mai rău, ridiculizată și disprețuită, ca în Republica Moldova, este și normal ca oamenii inteligenți să plece de aici în țări în care capacitățile și abilitățile lor vor fi apreciate. Astfel încât o mulțime de români inteligenți muncesc și contribuie la dezvoltarea țărilor occidentale, dar nu a țării în care s-au născut.

Printre altele, exodul creierilor este o teorie care poate justifica media IQ-ului slab al românilor, alături de genetică și învățământul slab. Mai ales pentru românii ofticați care ar întreba: dar cum de noi românii suntem atât de proști, dacă tot Silicon Valley-ul e plin de români? Însă întrebarea corectă care ar trebui pusă este de ce românii care au capacități preferă să emigreze peste hotare, dar nu să lucreze în România? Sau de ce o mulțime de români cu un potențial imens au performanțe ridicate peste hotare, dar nu le au la noi în țară?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu