luni, 11 mai 2015

Abilități antreprenoriale necesare în conducerea start-up-urilor

http://www.nonguvernamental.org
Este un lucru general acceptat faptul că antreprenorii împărtășesc caracteristici comune care îi ajută să își deschidă propria afacere și să o facă una de succes. În literatura de specialitate se consideră că cele mai importante și întâlnite trăsături la antreprenori sunt următoarele:
 1. Responsabilitatea;
 2. Proactivitatea;
 3. Spiritul de independență;
 4. Abilitățile de leadership;
 5. Toleranța medie sau ridicată la risc.
Asumarea responsabilității este o caracteristică fundamentală a antreprenorilor chestionați în mai multe studii. Un antreprenor se consideră responsabil pentru viața sa, pentru munca sa, și de regulă își asumă responsabilitatea și pentru angajații săi, devenind un lider.

În privința proactivității, antreprenorii sunt oameni cu inițiativă, cărora le place să muncească, le place să acționeze, să inoveze și să modifice realitatea și societatea. Antreprenorii nu sunt niște oameni reactivi, care se adaptează la schimbările societății; antreprenorii sunt oameni cu inițiativă și curaj, ce nu au frică de a veni cu idei și produse inovatoare pe piață, schimbând economia și societatea.

O altă caracteristică a tuturor antreprenorilor este spiritul de independență. Antreprenorii sunt oameni cărora nu le place să depindă de alți oameni, de un șef, de o companie la care să lucreze, sau de salariul pe care ar urma să îl primească. Un antreprenor e un om căruia nu-i place să i se spună ce să facă. Unui antreprenor îi place să fie independent și să depindă doar de munca, eforturile și deciziile sale.

În privința abilităților de leadership, este probabil cea mai des menționată și popularizată în prezent abilitate, pe care ar trebui să o aibă orice antreprenor de succes. Un antreprenor de succes este un lider, care știe să își motiveze angajații în atingerea obiectivelor companiei sale.

În fine, nu ultima trăsătură, este toleranță medie sau ridicată la risc. Un om cu o toleranță scăzută la risc, care nu riscă niciodată, nu va deveni niciodată antreprenor. Toți antreprenorii au o toleranță medie sau ridicată față de risc, deoarece odată cu deschiderea unei afaceri, ei riscă să și nu reușească. Orice antreprenor, însă, își asumă acest risc.

Conform unui articol de pe Harvard Business Review, Bill Bonnstetter, în urma chestionării unui grup de antreprenori, a identificat și el 5 abilități personale, care prezic cu o precizie de peste 90% persoanele care vor deveni antreprenori în serie. Aceste abilități sunt:
 1. Persuasiunea;
 2. Leadership-ul;
 3. Responsabilitatea;
 4. Orientarea spre obiectiv;
 5. Abilitățile interpersonale.
După cum se observă, o parte din aceste trăsături sunt identice cu cele menționate deja mai sus. Leadership-ul și responsabilitatea sunt trăsături descrise deja mai sus. În privința persuasiunii, Bill Bonnstetter o definește ca fiind abilitatea de a-i convinge pe alții să se alăture misiunii tale. Antreprenorii de succes ar trebui să exceleze la persuasiune. În opinia noastră, într-adevăr, un antreprenor trebuie să fie persuasiv, însă considerăm că această abilitate se conține deja în abilitățile de leadership pe care ar trebui să le aibă orice antreprenor. Dacă un antreprenor nu poate să-și convingă angajații, atunci cum poate să îi motiveze?

Abilitățile interpersonale, sociale, sau inteligența emoțională, este o altă abilitate caracteristică celor de creează start-up-uri antreprenoriale, și des menționată în prezent de autorii de antreprenoriat. În privința orientării spre obiectiv, această abilitate este definită ca o concentrare energică a eforturilor în vederea îndeplinirii obiectivelor, misiunii sau a scopului final. Antreprenorii, în special în conducerea start-up-urilor, trebuie să înțeleagă exact care este obiectivul lor, ceea ce îi va ajuta în găsirea tuturor mijloacelor atingerii acestuia.

Alte abilități antreprenoriale menționate în literatura de specialitate sunt: spiritul inovator, abilitatea de a rezolva probleme, creativitatea, gândirea rațională și obiectivă, și capacitatea de evaluare.

Renumitul antreprenor în serie, dar și autor de cărți de antreprenoriat, Michael Masterson, consideră că cele mai importante abilități pe care ar trebui să le aibă un antreprenor în conducerea start-up-urilor antreprenoriale, sunt perseverența și capacitatea de a vinde. Provocarea cea mai mare la deschiderea unei afaceri constă în transformarea businessului tău dintr-o idee într-o entitate sustenabilă care generează bani și are profit. Spus pe scurt, în prima etapă a afacerii tale, provocarea constă în obținerea profitului, în transformarea afacerii într-una profitabilă.

Iar pentru atingerea acestui obiectiv, un antreprenor, în primul stadiu al etapei, trebuie să fie în primul rând perseverent. În ciuda problemelor de la începutul afacerii, în ciuda vânzărilor slabe și a faptului că, foarte probabil în primul an, vei merge pe pierdere, trebuie să continui să-ți dezvolți afacerea, să ai puterea de a continua, până ajungi să faci prima vânzare profitabilă.

A doua calitate pe care ar trebui să o aibă un antreprenor în conducerea unui start-up, conform lui Michael Masteson, este capacitatea de a vinde. Abilitatea de a-ți vinde produsul sau serviciile reprezintă cel mai important mijloc pentru transformarea afacerii tale într-una profitabilă în primul stadiu al dezvoltării ei.

Concluzii

În general, au fost identificate între cinci sau mai multe abilități antreprenoriale care fac un antreprenor să ajungă unul de succes în conducerea start-up-urilor antreprenoriale: responsabilitatea, proactivitatea, abilitățile de leadership, spiritul de independență, toleranța medie sau ridicată față de risc, abilitățile sociale, spiritul inovator, persuasiunea, creativitatea, orientarea spre obiectiv, etc. În privința abilităților concrete, Michael Masterson consideră că în special în prima etapă a afacerii, cea în care îți transformi business-ul dintr-o idee într-o companie profitabilă, cele mai importante capacități sunt perseverența (get going) și capacitatea de a vinde.

Bibliografie:
 1. 5 aptitudini cheie ale unui antreprenor de succes // https://www.bcrclubantreprenori.ro/ghid/afiseaza/2631/5-aptitudini-cheie-ale-unui-antreprenor-de-succes/;
 2. Antreprenoriatul în România // http://akcees.com/wp-content/uploads/2013/09/Akcees-StudiuAntreprenoriat.pdf;
 3. Persoanele cu spirit antreprenorial – cum le identifici? // http://www.financiarul.ro/2012/12/11/persoanele-cu-spirit-antreprenorial-cum-le-identifici/;
 4. Ready, Fire, Aim. Michael Masterson // http://ww.w.bizbriefings.com/Samples/IntlAchieve%20---%20Ready,%20Fire,%20Aim.PDF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu