miercuri, 6 mai 2015

De ce merită să vizitezi măcar o dată în viață Slovenia

Castelul Bled
Articol scris pentru IstoriiEuropene.Eu.

Slovenia. O țară care, exact ca și Republica Moldova, se află la intersecția dintre două lumi, două civilizații: civilizația occidentală, sau mai precis spus, lumea germană, și civilizația sau cultura balcanică. O țară care este Slovenia. O țară care, exact ca și Republica Moldova, se află la intersecția dintre două lumi, între civilizația occidentală (sau mai precis spus, lumea germană) și lumea sau cultura balcanică. O țară care este puțin cunoscută sau interesantă cetățenilor Republicii Moldova, în comparație cu marile țări europene ca Italia, Franța, Germania sau Anglia.

Lacul Bled
Puțini însă dintre aceștia știu că Slovenia, în ciuda trecutului său istoric balcanic zbuciumat, dar și a perioadei comuniste (această țară a făcut parte din Iugoslavia comunistă), a ajuns să fie cea mai dezvoltată și cea mai de succes țară din fostele țări ex-comuniste. Slovenia are cel mai mare PIB nominal pe cap de locuitor dintre fostele țări din "lumea a doua", de 24.000 dolari. Totodată, Slovenia are un salariu pe economie de 1000 de euro, mai mare cu 250-300 euro decât cele ale Cehiei, Poloniei, Croației, și chiar mai mare decât salariul mediu al Portugaliei, o țară considerată occidentală!

Cheile Vintgar, munții Triglav
În primul semestru al anului de studiu 2014 - 2015 (lunile octombrie - februarie), am avut fericita ocazie de a fi student Erasmus în Slovenia, la Universitatea din Maribor. În puținile luni în care m-am aflat în această țară, am rămas frapat de cât de dezvoltată și frumoasă este această țară. Infrastructura țării este pur și simplu spectaculoasă: o mulțime de autostrăzi aflate într-o perfectă stare, precum și o mulțime de tuneluri impresionante, lungi de km buni, săpate în munți.

Cascadă în munții Triglav
Slovenia, deși este o țară mică, mai mică decît și Moldova, conține în ea aproape toate formele de relief pe care și le-ar dori un stat. Munți înalți și impresionanți de peste 2 mii de metri, deschidere și litoral la Marea Adriatică, o mulțime de câmpii și podișuri, peșteri, cascade și alte forme de relief interesante. Nici nu îți vine a crede că o țară atât de mică ascunde atât de multe obiective turistice ce merită a fi vizitate.

Una dintre cele mai mari atracții turistice din Slovenia este Parcul Național Triglav, numit după cel mai înalt munte din țară, Triglav, de 2864 metri, care este considerat și un simbol național al Sloveniei. Acest parc are o suprafață de 880 km2, în suprafața sa aflându-se cel mai înalt munte din țară Triglav, o mulțime de cascade, chei, lacuri glaciare și alte obiective turistice naturale.

Castelul Predjama
Probabil cel mai cunoscut loc de turism din Slovenia, castelul și lacul Bled reprezintă unul din cele mai pitorești și relaxante locuri din lume. Aflat la doar 55 km de capitala Ljubljana, lacul Bled este străjuit de castelul medieval cu același nume, situat în vârful unul deal-munte extrem de abrupt. În plus, în mijlocul lacului se află insula Bled, pe care se află o biserică medievală.

O altă atracție turistică impresionantă a Sloveniei este peștera carstică Postojna, lungă de peste 20 mii de metri. Aceasta a fost vizitată până acum de peste 28 milione de turiști! La doar 9 km de această peșteră se află castelul medieval Predjama, construit practic în munte, fiind o fortăreață medievală de necucerit.

Orașul Piran
În privința litoralului sloven, trebuie să menționăm în primul rând fostul oraș venețian Piran, construit într-ul stil arhitectural gotic, aflat azi în componența Sloveniei și fiind o mare atracție turistică a acestei țări. Mai merită de menționat și orașele Koper și Izola, atracții turistice importante de pe coasta Sloveniei.

Printre atracțiile turistice ale Sloveniei aș menționa și orașul Maribor, cel de-al doilea oraș ca mărime după populație din Slovenia. Acesta este înconjurat de coline și munți și este traversat de râul Drava, ceea ce îl face un loc foarte pitoresc și plăcut ochiului. De asemenea, orașul Maribor are un centru istoric bine prezervat și păstrat, cu o mulțime de clădiri vechi și obiective turistice: castelul Maribor, castelul Betnava, dealul Piramida, insula Maribor, sinagoga din Maribor, parcul și muntele Pohorje, etc.

Peștera Postojna
Slovenii se mândresc foarte mult cu industria lor vinicolă. Deși am rămas cu impresia că vinurile noastre sunt mai bune, opinie subiectivă, probabil, vă recomand obligatoriu să gustați și un vin sau două din Slovenia, dacă vizitați această țară. Pentru că dacă nu ați gusta vinurile lor, pe degeaba ați vizitat această țară, v-ar spune slovenii.

În final, vă pot spune că am vizitat aproape toate obiectivele turistice menționate în acest articol, și că am rămas profund impresionat de frumusețea acestei țări. Slovenia este o țară mică, puțin cunoscută nouă, moldovenilor, însă merită a fi vizitată, pentru că veți vedea o mulțime de locuri pitorești, frumoase și interesante.

Sfaturi:

Orașul Maribor
Să cunoașteți limba engleză. Personal am rămas cu impresia că fiecare al doilea sloven cunoștea limba engleză, în special tinerii.

De asemenea, să nu vă fie frică să-i întrebați ceva pe localnici. Slovenii mi-au părut foarte deschiși și receptivi, mereu deschiși să te ajute sau să te ghideze, dacă aveai nevoie de ceva.

Atracții turistice:

1) Lacul și castelul Bled;
2) Parcul Național Triglav;
3) Peștera carstică Postojna;
4) Castelul în munte Predjama;
5) Cheile Vintgar, aflate în Parcul Național Triglav;
6) Orașul Piran, aflat la Marea Adriatică;
7) Orașul Maribor, cel de-al doilea ca mărime după populație din Slovenia, aflat într-o zonă pitorească, între coline și munți, cu un centru istoric medieval bine prezervat și păstrat.

Personal am vizitat toate aceste obiective turistice, și am rămas foarte impresionat de ele. Și le recomand călduros și altora să le viziteze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu