joi, 30 iulie 2015

Invitație la lectură: Karel Capek

http://www.czechreg.eu
Karel Capek a fost un scriitor ceh ce a trăit între anii 1890 și 1938, fiind unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe. El a avut mai multe funcții de-a lungul carierei sale, cum ar fi de autor de piese de teatru, dramaturg, eseist, critic literar și de artă, sau editor. Totuși, cel mai mult se pare că Karel Capek a ajuns cunoscut datorită romanelor sale science-fiction, prin care acesta, mai mult sau mai puțin, a și prezis/intuit viitorul.

Personal am citit două romane SF de-ale lui: Fabrica de Absolut și Krakatit. Ambele au fost scrise în anul 1922.

În Fabrica de Absolut, autorul parcă ar fi anticipat al doilea război mondial. Acțiunea se petrece în anul 1943, cu un inginer care ar fi inventat un carburator ce descompune materia, creând o imensă sursă de energie (ieftină/cu cost aproape de zero). Dar pe lângă aceasta, carburatorul ar mai elibera din materia arsă absolutul, sau Dumnezeul, care s-ar afla în tot ce ne înconjoară. În rezultat, oamenii din jurul carburatorului ar deveni euforici și religioși, pierzându-și mințile.

Carburatorul este produs în masă de o uzină din Cehia, ce îl vinde în toată lumea. În rezultat, are loc o criză de supraproducție în toată lumea. Totodată, toți oamenii din jurul carburatoarelor se cred speciali, și că Absolutul/Dumnezeul ar fi cu ei/de partea lor. Acest lucru duce în final la apariția unui război mondial, care ucide o treime din populația globului. Romanul se termină cu faptul că toate carburatoarele din lume sunt interzise și distruse, asta deja după ce lumea era toată în ruine.

Pe Wikipedia se spune că nuvela ar putea fi interpretată ca o viziune a societății consumeriste. Pentru mine, însă, ca o viziune/anticipare al celui de-al doilea război mondial. Personal cred că morala romanului este următoare: atunci când oamenii și națiunile cred că dețin adevărul absolut, conflictul este inerent. Nimeni nu poate sechestra adevărul absolut și pe Dumnezeu de partea lui, căci atunci când o face, devine periculos și incapabil să înțeleagă punctele de vedere ale altora. Doar o societate internațională în care toți oamenii ar înțelege că sunt subiectivi și că nu dețin adevărul absolut, au putea instaura fundamentele unei păci globale în lume.

Krakatit - un roman tare greu, care trebuie să recunosc că mi-a displăcut. Povestea romanului e despre un om de știință, un chimist, care ar fi descoperit un explozibil atât de puternic, denumit krakatit, care ar putea "mătura" întreaga lume. De fapt, prin această lucrare, se spune că Karel Capek a prezis/anticipat bomba atomică. 

Chimistul ar fi fost făcut prizonier de o uzină militară, apoi de o organizație mondială secretă, totul cu scopul de a produce krakatitul pentru aceștia. Romanul te bulversează cu faptul că personajul principal se îndrăgostește de trei fete de-a lungul acțiunii: în unele momente nu-mi mai dădeam seama dacă cartea e un roman prost despre dragoste, sau despre explozibil și goana de a pune mâna pe el. Cert e, că până la final, personajul principal mi-a lăsat impresia că e nebun, bănuială confirmată de descrierea filmului Krakatit, ce a fost făcut după romanul lui Capek. Acest lucru mi-a și explicat de ce nu mi-a plăcut cartea: personajul principal, fiind un nebun și având halucinații, gândea și acționa prostește și lipsit de logică, ceea ce m-a făcut să nu pot empatiza nici un moment cu el...

Apropo, lucru interesant, Karel Capek este considerat a fi părintele cuvântului "robot", un cuvânt atât de banal azi, dar inexistent acum un secol. Se pare că adevărul ar fi că fratele său Josef Capek a fost cel care a născocit acest cuvânt, pentru ca Karel să fie primul care să-l utilizeze în piesa sa de teatru R.U.R., ceea ce a dus la răspândirea și popularizarea cuvântului. Acest mic detaliu sugerează, zic eu, că Karel Capek, prin nuvelele sale SF, a avut o anumită influență asupra literaturii SF din lume.

Dacă ți-a părut interesant acest articol, nu ezita să citești și despre scriitorul chilian Luis Sepulveda, autor de romane polițiste și de aventuri, sau despre scriitorul francez Serge Brussolo, autor de romane science fiction și de aventuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu