vineri, 3 iulie 2015

Invitație la lectură: Luis Sepulveda

http://chileantourismnetwork.net
Luis Sepulveda este un scriitor, regizor, jurnalist și activist politic chilian. Omul ăsta a avut o viață foarte interesantă, fiindu-i sursă de inspirație pentru romanele sale. 

S-a născut în 4 octombrie 1949 în Ovalle, Chile. În anii de studenție s-a implicat în politică. În 1973, după venirea dictatorului Pinochet la putere, a fost băgat la pușcărie pe 2 ani jumate. Datorită Amnesty International, pedeapsa a fost înlocuită cu arest la domiciliu, însă a evadat de-acasă și a creat o mișcare de rezistență contra puterii. La a doua arestare a primit inchisoare pe viață, redusă apoi la 28 de ani. Iarăși, datorită Amnesty International, pedeapsa a fost înlocuită cu 8 ani în exil în afara țării.

În 1977, deși trebuia să ajungă în Suedia, acesta a fugit în Uruguay, apoi în Brazilia și Paraguay. S-a stabilit în final în Ecuador, unde a participat la expediții de cunoaștere a indienilor Shuar. În 1979 s-a implicat în Brigada Simon Bolivar ce lupta în Nicaragua, pentru ca după victoria acesteia, din 1980, să se stabilească în Europa. Aici a lucrat ca jurnalist, călătorind prin Africa și America Latină. În 1982 și 1987 a lucrat pentru Greenpeace. În prezent, cică, ar trăi la Gijon, în Spania.

Prima sa carte, "Cronicile lui Pedro Nimeni", a scris-o în 1969, însă principalele lucrări care l-au consacrat ca un scriitor de renume internațional, le-a scris între 1986 și 2004. A regizat și 5 filme și documentare între anii 1986 și 2002. În continuare voi descrie 4 romane de-ale sale mai vestite, ce le-am citit în ultimile 3 zile. 

"Yacare" e un mic roman polițist despre un detectiv al unei firme de asigurări ce anchetează moartea unui om de afaceri milionar din Italia. Citind romanul, veți descoperi ce legătură au aligatorii yacare din America de Sud de această crimă, precum și implicarea indienilor anare din Brazilia. Romanul se citește rapid, într-o oră - maxim două.

"Jurnalul unui killer sentimental" e romanul ce cel mai tare mi-a plăcut. E o poveste despre un killer profesionist care, din cauza implicării într-o relație de dragoste, face mai multe greșeli într-o misiune. Ca urmare, este "pensionat" de către firma lui, cu condiția să termine ultima misiune după cum îl duce capul. Finalul este extrem de savuros. Romanul se citește în maxim 2 ore.

"Bătrânul care citea romane de dragoste" este o istorie despre un bătrân, fost vânător, dintr-un sat îndepărtat din jungla amazoniană din Ecuador, care este obligat să vâneze o tigroaică furioasă, căreia un străin i-a ucis puii. În roman se mai povestește despre viața bătrânului, care a trăit o lungă perioadă cu indienii shuar, care l-au și învățat cum să supraviețuiască și vâneze în jungla amazoniană. Cartea e o lectură foarte interesantă, ce poate fi citită în 3-4 ore. 

"Nume de toreador" e un roman mai complex, în care se descriu istorii și din perioada hitleristă, și din Germania de Est comunistă, dar și din revoluțiile din America Latină. Acțiunea principală are loc la începutul anilor 90 secolul trecut. Doi germani au furat în timpul celui de-al doilea război mondial o comoară medievală de o importanță imensă. Unul dintre ei a reușit să dispară în Țara de Foc, Chile, însă a reintrat în contact cu al doilea după prăbușirea comunismului. În rezultat, un fost luptător de gherilă din Chile, stabilit în Germania, este angajat să recupereze comoara, avându-l ca adversar pe un fost angajat al securității Stasi din Germania de Est. Despre cum se va termina confruntarea, vă îndemn să aflați citind cartea. Aceasta se citește în 6-8 ore.

Luis Sepulveda a fost distins cu mai multe premii literare de prestigiu din lumea hispanică. Spre exemplu, "Bătrânul care citea romane de dragoste" a primit premiul Tigre Juan. Mai mult chiar, romanul a fost regizat într-un film în 2001. Luis Sepulveda a fost tradus în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Toate romanele sunt scrise într-un stil ușor de citit, fiind interesante și captivante în specificul lor.

Dacă ți-a părut interesant acest articol, nu ezita să citești și despre scriitorul ceh Karel Capek, autor de romane science fiction.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu