joi, 13 august 2015

Cea mai veche clădire din Chișinău

Puțini chișinăuieni știu care este cea mai veche clădire din Chișinău. Până acum primăvara, nici eu nu am știut, aflând întâmplător. Bine, construcția respectivă nici nu este atât de veche pe cât ne-am dori, neavând nici trei secole. Dar și bruma asta de istorie a Chișinăului ar fi bine să o cunoaștem, și să o promovăm ca o atracție turistică.

Cea mai veche clădire din orașul Chișinău este biserica "Acoperemântul Maicii Domnului", numită pe scurt Măzărachi. Această biserică este un monument de arhitectură de însemnătate națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Deși există mai multe date vehiculate când a fost construită biserica, cea mai răspândită fiind anul 1752, se pare că, cel mai probabil, biserica a fost construită cu zece ani mai înainte, în 1742.

Biserica este unul din cele mai vechi lăcașuri de cult din Republica Moldova. Aceasta poartă hramul Nașterea Maicii Domnului. Tradiția populară menționează ca și ctitor al bisericii pe Vasile Măzărachi, pârcălab al Chișinăului în anii 30 ai sec. XVII.

Biserica Măzărachi se află pe teritoriul orașului vechi al Chișinăului, pe un deal de pe malul râului Bâc, pe strada Măzărachi nr. 3. Să o găsești nu este o treabă prea ușoară, biserica fiind dosită printre străzile întortocheate din regiune, în care e ușor să te "încâlcești". Sunt 3 căi de a ajunge la ea.

Prima, cea mai ușoară, e de pe strada Albișoara, trebuind însă să urci pe o potecă pe deal, și să faci un ocol semicerc să ajungi la ea. A 2 variantă e să vii de pe strada Pușkin, apoi luând-o pe strada Romană și ghidându-vă printre străduțele întortocheate de-acolo. A treia variantă e să vii de pe strada Vasile Alecsandri, însă toată zona din partea aia în prezent e un șantier de construcții, ce complică găsirea drumului către biserică.

Apropo, pentru cei care ar alege să vină de pe Albișoara, ar descoperi locul de unde a pornit să se dezvolte Chișinăul. În acel loc este pus un monument: "Locul de temelie al Chișinăului":

Din acel loc (de unde se află mașina în poză), se poate vedea turla bisericii:
Porțile curții bisericii:

Chiar și după poartă, se mai află un gard și niște porți de fier ce "apără" lăcașul de cult:
Curtea bisericii:
Și biserica:Casele din curtea bisericii:Biserica mi-a lăsat impresia că e foarte bine întreținută/păstrată. Nu știu cât de bine biserica a fost reparată și restaurată după cum arăta ea în vechime, dar la moment se află într-o stare foarte bună, fiind foarte frumoasă. Și casele din jurul bisericii arată destul de bine, și pavajul e nou, și grădinile din jurul bisericii sunt bine îngrijite, cu flori plăcute ochiului. Se pare că rușii de rit vechi, cei cărora le aparține la moment biserica, știu să aibă grijă de bisericile lor. Ceea ce e bine.

Spre comparație cu biserica Buna Vestire din Chișinău, o biserică veche de 200 de ani, Biserica Măzărachi este mult mai mare, cam de 2 ori. Și spațiul din jur este mai mare, aceste detalii făcând-o mai impresionantă și mai frumoasă decât "sora" sa mai tânără. 

Pentru cei care vor să afle mai multe informații despre cea mai veche clădire din Chișinău, o puteți face pe monument.sit.md sau pe site-ul Moldova Ortodoxă. Iar dacă nu aveți ce face într-un week-end, nu ezitați să vizitați această biserică, și să o recomandați și altora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu