sâmbătă, 29 august 2015

Invitație la lectură: Serge Brussolo

https://ro.wikipedia.org
Serge Brussolo. Un nume care pentru majoritatea românilor, probabil că nu spune nimic. Acest scriitor este unul din cei mai cunoscuți autori de science-fiction din lumea francofonă, romanele sale fiind traduse în peste 20 de limbi. Inclusiv și în limba română, în care au fost traduse aproximativ 15 romane de-ale sale. Brussolo este un autor foarte popular în țara sa de origine, unde a revoluționat literatura SF franceză în anii '80. 

Serge Brussolo s-a născut la 31 mai 1951, la Paris. Acesta este un autor de science fiction, de romane polițiste, istorice, de thrillere și de fantastique. A debutat la 21 de ani, într-un fanzin (mică revistă editată de tineri) obscur, pentru ca apoi timp de 7 ani să se zbată să-și publice și să-și promoveze romanele, primind zeci de refuzuri de la marile edituri. În 1979, nuvela sa Funnyway a reușit să câștige Marele Premiu al Literaturii Science-Fiction Franceze, ceea ce atrage atenția editurilor, care încep, încetul cu încetul, să-i publice lucrările. În rezultat, acesta devine tot mai cunoscut și popular, romanele sale câștigă tot mai multe premii și distincții, iar Brussolo ajunge să fie unul din cei mai renumiți scriitori francezi ai momentului.

Personal am la dispoziție 14 cărți electronice scrise de Brussolo. Până acum am reușit să citesc 6 din ele: patru mi-au părut ok, iar două mi-au părut pur și simplu fantastice de bune. 

Doctorul Schelet este un roman fantastique (SF plus horror) scris de Brussolo în 1987. O franțuzoaică (Jeanne), împreună cu amantul său canadian, un cercetător, vizitează San Carmino, un oraș din America Latină. Canadianul se îmbolnăvește, apoi dispare după ce ar fi luat cuțitul unei mumii de la mănăstirea din localitate. În oraș încep să se întîmple lucruri ciudate, paranormale, superstițiile tulbură mințile oamenilor, iar Jeanne încearcă să dezlege ițele unei legende locale și să clarifice situația. Mai multe aflați citind romanul lui Brussolo.

În Ira Melanox, o mulțime de oameni suferă de o criză de fragilitate a oaselor, tratându-se de această boală în stațiunile de pe litoral. David, un infirmier, este angajat la un institut din apropierea stațiunii Saint Alex, unde este folosit de către șefa lui în planurile sale de răzbunare contra lumii/bogaților. Plan în care rolul central este ocupat de niște lăcuste ucigașe, numite Ira Melanox. Care ese secretul acestor lăcuste, aflați doar citind cartea :).

În Kamikaze spațiali, omenirea colonizează planeta Almoha, și apoi îi vânează pe băștinași, deoarece aceștia au abilitatea mentală de a exploda totul în jur ce este compus dintr-un anumit material întâlnit pe planetă. Acțiunea se învârte în jurul unui vânător și a unei băștinașe roșcate, care ajung să descopere secretele acestei planete și a așa-zișilor băștinași ai acesteia.

În Moartea cu melon, mai mulți copii (deja maturi), născuți în circumstanțe stranii, de către animale, sunt ținuți închiși și drogați prin mâncare într-o închisoare. Gardienii sunt niște roboți-doici de metal, înalți de 5-6 metri. Un om din afară pătrunde în închisoare, și împreună cu un copil născut acolo reușesc să evadeze. Citind romanul, veți afla care este povestea acelor copii și ce legături au ei cu... extratereștrii.

Krucifix - un roman SF și horror pe care am început să-l citesc din plictiseală, dar de care nu mă mai puteam despărți până la final. Într-un război groaznic din junglă, o unitate medicală este trimisă pe o insulă, alături de o mulțime de soldați. Acolo, aceștia nu fac decât să descopere soldații morți, înecați și crucificați, pentru ca apoi să fie vânați de către soldații înecați, precum și de... copacii de pe insulă. Cartea asta m-a ținut mereu cu sufletul la gură, fiind foarte tare.

Iceberg Ltd - un roman de aventuri extrem de palpitant și interesant. Peggy Meetchum este angajată de o japoneză să-i găsească tatăl, al cărui avion ar fi căzut în Cercul Polar de Nord. Împreună cu japoneza, aceasta ajunge în Alaska, închiriază un vas spărgător de gheață și pornesc în căutarea avionului. Căutările le sunt îngreunate de către căpitanul vasului, care este bântuit de coșmaruri legate de un naufragiu de 10 ani în urmă, în care și-a pierdut soția și fiul. Acesta decide să se sinucidă și explodează vasul, iar mateloții și pasagerii (care îl salvează și pe căpitan) reușesc să se salveze în bărci și să ajungă pe un iceberg. Aceștia, pe iceberg, ajung să descopere și avionul prăbușit, și o fostă bază militară, dar și pe... familia căpitanului.

Ceea ce face ca Iceberg Ltd să fie o lectură fascinantă, sunt pericolul frigului (și automat al morții), ce bântuie regiunea înghețată, precum, și în mod special, răsturnările de situație. Japoneza ce își caută tatăl, nu este ceea ce pretinde că este; căpitanul, ce și-a pierdut familia, ascunde la fel schelete în dulap. Iar fosta bază militară de pe iceberg, este un mister și mai și. Iceberg Ltd, împreună cu Krucifix, sunt niște romane extraordinare, care, cel puțin pe mine, m-au cucerit și captivat total.

La final, pot spune că, pentru amatorii de SF, fantastique și aventuri, romanele lui Serge Brussolo ar putea reprezenta o lectură foarte interesantă.

Dacă ți-a părut interesant acest articol, nu ezita să citești și despre scriitorul ceh Karel Capek, autor și el de romane science fiction.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu