vineri, 14 august 2015

Politicieni versus politicianiști

http://glasul.md/
"Practica socială, de fapt modul de comportare al unora, a acreditat și un sens peiorativ, acela de politicianist sau politicianism ca expresie a atitudinilor imorale, demagogice. C. Rădulescu - Motru caracteriza politicianismul drept "un gen de activitate politică - sau mai bine zis, o practicare meșteșugită a drepturilor politice - prin care câțiva dintre cetățenii unui stat tind și uneori reușesc să transforme instituțiile și serviciile publice din mijloace pentru realizarea binelui public în mijloace pentru realizarea intereselor personale"."
(Fragment dintr-un xerox mai vechi de teorie politică)

Ei cum, vă este cunoscută situația? Din punctul de vedere al teoriei politice, Republica Moldova nu are politicieni. Pentru că majoritatea covârșitoare a oamenilor implicați în politica din republică sunt niște politicianiști. În frunte cu Plahotniuc, bineînțeles, care este un politicianist desăvârșit. Urmat de Filat, Voronin, Lupu, Ghimpu, Dodon și mulți alții...

Partea proastă e că, din cauza majorității politicienilor corupți și lipsiți de etică de la noi, însuși cuvântul de "politician" are un sens peiorativ (defavorabil, negativ), în frunte cu politica, care e percepută ca fiind obligatoriu coruptă, murdară și rea. 

Iar în așa o situație, nu pot să nu mă întreb: în condițiile în care majoritatea populației urăște și disprețuiește politica și democrația, cum mai poate fi construit în Republica Moldova un stat de drept, o democrație funcțională și o politică eficientă ce să realizeze binele comun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu