miercuri, 16 septembrie 2015

Cât costă să vorbești o minută la Orange Prepay

http://my.orange.md/
76% din utilizatorii de telefonie mobilă din Moldova sunt utilizatori Prepay. 58% din toți utilizatorii de telefonie mobilă sunt clienți Orange. Asta înseamnă că aproximativ 44% din toți utilizatorii de telefonie mobilă din țară (aproape 2 milioane) sunt utilizatori Orange Prepay. Printre aceștia, mă aflu și eu. Astfel încât, mi-a apărut din curiozitate întrebarea: cât mă costă să vorbesc o minută la Orange Prepay?

Cineva mi-ar răspunde că răspunsul se conține în planul tarifar Optim: 1,2 lei minuta în rețea și 1,5 cu alți operatori. Doar că un asemenea răspuns scapă din vedere bonusul pe care îl primim la reîncărcare. Iar toate acele minute bonus, deși ni se spun că sunt pe gratis, sunt incluse în costul cartelei. Iar odată luate în calcul, ele scad cu mult tariful la Orange Prepay. Întrebarea e: cu cât?

www.orange.md

Metoda de calculare pe care am folosit-o este următoarea: presupunem că îți reîncarci contul cu o cartelă de 30 de lei, primind 10 minute în rețea bonus. Cu 30 de lei poți vorbi 20 minute cu alți operatori naționali din Moldova, sau 25 minute în rețea. Adică în total 30 minute, sau 35 minute dacă am vorbi doar în rețeaua Orange. În continuare împărțim suma de 30 lei la aceste 2 variante de minute vorbite, și obținem următorul rezultat: 1 leu minuta prima variantă și 86 bani minuta dacă vorbim doar în rețeaua Orange. 

În continuare am calculat la fel și în cazul celorlalte cartele de reîncărcare. Rezultatele sunt următoare:

Cartele de 30 lei: 1 leu minuta
Doar în rețeaua Orange: 86 bani minuta

Cartele de 50 lei: 79 bani minuta
Doar în rețeaua Orange: 70 bani minuta

Cartele de 60, 100 și 200 lei: 60 bani minuta
Doar în rețeaua Orange: 54,5 bani minuta

Bine. Care e concluzia acestor calcule? Prima: că cel mai rațional și rentabil este să-ți reîncarci contul cu cartele de 60, 100 și 200 lei. Reîncărcându-ți contul cu aceste sume, ajungi să vorbești cel mai ieftin pe minută. 

A doua: cel mai rațional și inteligent este să-ți reîncarci contul cu cartele de 60 lei. Bonusul oferit la reîncărcare este valabil doar 15 zile: este mai inteligent să ai câte 60 minute bonus de 2 ori pe lună, la 2 reîncărcări, decât 100 sau 200 minute bonus pe care să nu reușești să le consumi în 15 zile.

Ar mai fi nevoie, probabil, și de câteva precizări:

1) În loc de minutele bonus, un utilizator Orange Prepay ar putea alege să primească ca bonus MB + SMS naționale. Personal am transformat aceste bonusuri în lei, și mi-a ieșit că e mai rentabil să alegi ca bonus minute, decât MB + SMS naționale. Însă totuși, care opțiune de ales, ține de preferințele individuale ale fiecărui utilizator: de exemplu, tinerii, probabil, ar alege mai degrabă MB + SMS-urile.

2) Al doilea aspect de clarificat ține de faptul că la Orange Prepay poți vorbi cu 60 bani pe minută cu Numerele Preferate, și între 0 și 60 bani cu Numărul Magic. Toate aceste chestii micșorează costul mediu al unui minut vorbit la Orange Prepay. Dacă ținem cont că minutele vorbite cu alți operatori (1,5 lei minuta) cresc costul unei minute vorbite, dar presupunem că o persoană vorbește mult cu Numerele Preferate și Magic, putem prezice că costul unei minute vorbite la Orange Prepay se poate coborî până la și sub 50 bani pe minută. Dar aceasta deja e speculație/exercițiu de imaginație, pentru că rezultatul real depinde deja de fiecare utilizator în parte, cât anume vorbește cu acele numere.

3) Și ultima idee: este oare 54,5 / 60 bani pe minută un preț bun? Eu zic că da. Să ne reamintim că acum 5 ani în urmă, la Orange, vorbeam cu 1,5 lei în rețea și 2,3 lei cu alți operatori. Practic costul unei minute vorbite s-a micșorat de 3-4 ori. Dacă mai ținem cont că din 2010 până în prezent salariul mediu pe economie s-a majorat cu peste 50%, putem concluziona că astăzi un moldovean își permite să vorbească de 4-6 ori mai multe minute decât în 2010, cheltuind aceeași sumă ca și atunci. Acest detaliu sugerează, că cel puțin la acest aspect, nivelul de trai din Moldova a crescut simțitor din 2010. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu