sâmbătă, 24 octombrie 2015

Cum va arăta Republica Moldova în 2052

http://transitionculture.org
Am găsit un mic exercițiu de imaginație, pe care l-am făcut în 2012, când eram membru Bloguvern Moldova și scriam articole pentru ei. Ideile pe care le-am scris atunci:
  1. Ținând cont de tendințele demografice, RM va avea sub 3 mln de locuitori.
  2. Transnistria, până în 2052 va pierde atât de multă populație, încât problema transnistreană se va rezolva de la sine.
  3. Jumătate din moldoveni în 2052 vor fi pensionari.
  4. Moldova va fi invadată de emigranți musulmani. Aproximativ o treime din populația RM vor fi arabi. Problemele care ne macină acum nu vor mai exista, însă vom avea altele: religioase, culturale.
Ce aș rectifica eu acum:
  • Deja, conform recensământului din 2014, populația RM ar fi de 2,9 mln. Bine, cu Transnistria - 3,4 mln. De aici se poate prognostica că în 2052 vor fi aproximativ vreo 2 mln de moldoveni în RM.
  • Cu Transnistria situația rămâne la fel, și cu pensionarii tot. Bine, dacă ne invadează musulmanii, proporția pensionarilor va fi mai mică. Dar la sigur că nr. acestora va fi peste jumătate din cel al băștinașilor. Doar dacă nu se ridică pragul de pensionare, nu?
  • De invazia musulmanilor, sunt nesigur. Ce ar motiva niște musulmani, sau chinezi, să emigreze într-o țară așa ca Moldova?
  • Ce aș adăuga eu, este că Republica Moldova nu va exista în 2052. Personal, sper sincer ca RM să facă parte din România, sau măcar dintr-un imperiu european. Dar nu m-ar mira ca RM să o sfârșească ca parte a unui imperiu asiatic (rusesc) sau musulman.
Acum, ultimile previziuni sunt pură speculație, sau imaginație. Însă primele (populație, pensionari), se bazează pe statistici și tendințe actuale. Și dacă nu se schimbă ceva, sunt tare mari șanse anume așa să arate RM în 2052.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu