vineri, 23 octombrie 2015

Dacă nu înțelegi, e problema ta

http://www.lifehack.org
"Dacă nu înțelegi, e problema ta. Pentru că ține de inteligența ta, nu de a mea. Sau, mai bine spus, de lipsa inteligenței tale."

Inteligență (dex) - capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial...

Toți probabil am fost judecați de alții de tipul "Nu înțeleg cum ai putut face asta/de ce ești așa". Sau am auzit cum unii îi judecau (urât) pe alții folosind această expresie. Cel mai adesea, asemenea expresii ajung să ofenseze și rănească cealaltă persoană. 

Ei bine, un lucru pe care l-am înțeles despre această situație este că, dacă acea persoană nu înțelege, este problema ei. Și orice ar spune și ar crede, tot e problema ei, dar nu a ta. Pentru că ține de (lipsa) inteligența sa, de personalitatea sa, de gândirea sa. Iar cel mai bun lucru pe care l-ai putea tu face, este să o ignori.

De regulă, o expresie de genul "Nu înțeleg cum..." echivalează cu o recunoaștere inconștientă a propriei prostii. De făcut diferență față de recunoașterea conștientă a propriei prostii, care, de fapt, e un semn de inteligență.

Doi: n-ai de ce să te justifici. Faptul că e problema acelei persoane, nu te obligă la nimic. Nu e datoria ta să îi luminezi pe alți oameni (asta doar dacă nu ești învățător/plătit să faci asta). Situația se schimbă dacă acea persoană nu te judecă, dar te întreabă. Ori nu degeaba se spune că un om inteligent se recunoaște după întrebări. Atunci, din politețe (care e un semn al superiorității intelectuale), ar fi bine să-i răspunzi.

Doi și jumate: chiar și așa, poți să nu o faci. Singura datorie pe care o are un om în viața asta, este cea față de sine. Așa că, dacă îți face bine să te justifici, fă-o; dacă nu îți face bine, nu o fă.

Trei: este normal să nu înțelegem. Sunt miliarde de chestii pe care nu le cunoaștem și nu le înțelegem. La fel e și cu comportamentul uman: sunt miliarde de motivații și explicații ale acestuia, astfel încât e normal să nu înțelegem mereu acțiunile oamenilor. De aceea, e mult mai bine să o lași așa, acceptând faptul că nu înțelegi, decât să o ofensezi pe cealaltă persoană, și inclusiv, inconștient, și pe tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu