vineri, 9 octombrie 2015

Psihologia poporului "moldav"

http://adevarul.ro
Săptămâna asta am descoperit pe Adevărul câteva articole despre psihologia poporului român. Se pare că primul studiu pe acest subiect a fost realizat în 1937 de Constantin Rădulescu-Motru, un filozof, psiholog și om politic. Am citit din articolele Adevărul câteva bucăți din opera sa, și pot spune că omul a fost un geniu. Chiar dacă nu a avut, sau utilizat, instrumente de cercetare pe care le are știința (psihologică) azi, folosindu-se de intuiția și inteligența sa, a reușit să identifice caracteristici  profunde ale poporului român.

Mai nou, Daniel David, un psiholog de la UBB Cluj, încearcă să "reediteze" opera lui Rădulescu-Motru, realizând un studiu serios, cu ajutorul instrumentele științifice moderne. Aceasta și-a publicat mai multe descoperiri și concluzii, acestea fiind deosebit de interesante și utile. Unele dintre ele au demontat mai multe mituri pe care le avem noi românii despre noi înșine.

Automat mi-a apărut întrebarea oare când în RM va apărea vreun studiu despre psihologia poporului "moldav". Pentru că sunt sigur că am descoperi caracteristici uluitoare și adevăruri deosebit de dureroase.

Bineînțeles că nu există nici un popor moldav. Practic toate concluziile din psihologia poporului român se potrivesc basarabenilor ca o mănușă. Spiritul de turmă, complexul de inferioritate, superficialitatea sunt trăsături care îi caracterizează și pe moldoveni. Cu o mică diferență: faptul că personalitatea moldoveanului este influențată de cultura/personalitatea rușilor, care se caracterizează prin dominanță/brutalitate. De aici și faptul că basarabenii sunt mai frustrați, mai duri, mai brutali și violenți, spre deosebire de românii din România, care sunt mai blânzi, mai amabili, mai efeminizați și mai puțin conflictuali.

Îmi amintesc când prima oară am devenit interesat de psihologia poporului meu, dar și a altor popoare. În 2009 am asistat la apărarea tezelor de master a unei grupe de studenți ruși. Pentru mine acest eveniment a fost o revelație: urmărindu-i pe acei studenți, atunci am înțeles de ce rușii sunt superiori moldovenilor, și de ce aceștia, deși sunt minoritari, își impun limba, interesele și ajung să ocupe poziții cheie în societate. Atunci pentru prima oară am descoperit acest blestemat complex de inferioritate al moldovenilor, care apoi am aflat că e caracteristic, de fapt, întreg poporului român.

Țin să cred că un studiu legat de psihologia basarabenilor ar fi deosebit de interesant, și util societății moldovenești. Personal nu cred că Moldova se poate "salva" prin sine însăși. Doar o forță externă ar putea schimba lucrurile aici. Și nu mă refer la România, care cam eșuează să se ajute și pe sine însăși, darmite alții. 

Dar dacă Moldova se mai poate salva prin sine însăși, atunci acest drum ar trebui să pornească de la autocunoaștere. Iar un asemenea studiu ar contribui anume la acest lucru. La cunoașterea moldovenilor a ceea ce ei sunt în realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu