duminică, 13 decembrie 2015

#Elite


Intersecția dintre străzile Bănulescu-Bodoni și 31 august. Tu te afli în parc. Și trebuie să ajungi de partea cealaltă, vizavi. Cum faci asta: trecând zebra din dreapta, apoi stânga, sau varianta a doua: zebra din stânga, și apoi dreapta?

Ai zice că n-are importanță. Dar are. Automobilele de pe Bănulescu-Bodoni au prioritate față de cele de pe 31 august. Dacă alegi varianta întâi, obligi mașinile de pe 31 august să te aștepte și pe tine. Apoi, trecând pe zebra a 2, obligi șoferii ce se deplasează pe Bodoni să se oprească în mijlocul intersecției. Ceea ce blochează deplasarea automobilelor de pe 31 august. Astfel, ajungi să contribui la crearea unui ambuteiaj, fiind parte creatoare a unei probleme (deja existente).

Varianta a II: treci dintâi zebra de pe Bodoni, ceea ce oprește automobilele de pe această stradă și oferă un mic răgaz șoferilor de pe 31 august să treacă intersecția. Apoi deja treci strada 31 august, neblocând pe nimeni. Astfel, o simplă decizie banală ajunge să contribuie la micșorarea traficului din oraș. 

Și care e legătura cu elitele? Vezi aici. Dacă Chișinăul ar fi fost administrat de elite, această situație ar fi fost anticipată. Iar zebra a doua de pe Bodoni, de la această intersecție, nu ar fi existat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu