sâmbătă, 25 iunie 2016

Despre Endava

http://iasi.stiintescu.ro/endava/
Săptămâna trecută am participat la un eveniment organizat de compania Endava: Endava Open Day Summer Edition Chișinău. Scopul evenimentului a fost de a face cunoscut participanților cu ce se ocupă compania și oportunitățile de carieră și internship în cadrul acesteia.

Primul lucru pe care l-am observat (și apreciat) este punctualitatea acestora. Cei de la Endava au deschis ușile cu 2 minute înainte de ora 10, ora preconizată pentru începerea evenimentului. Deși m-am înscris pe la ora 15 ziua precedentă la eveniment, m-am găsit pe listă, unde m-am semnat. În continuare cei de la Endava ne-au împărțit în 2 grupuri, făcîndu-ne un Office Tour în cadrul companiei/clădirii Endava Tower. La final ne-au dus într-o mică sală de conferință, unde au avut loc prezentările despre oportunitățile în cadrul companiei.

Înainte de prezentări, Vasile Nedelciuc, directorul Endava, ne-a ținut un speech. De fapt, acesta este momentul, și persoana, care cel mai mult m-a impresionat la eveniment. Tipul a ținut un discurs cu glas tare, cu patos, începînd cu situația (geo)politică și economică a Moldovei, pentru ca apoi să vorbească despre compania căreia îi este și fondator. Din start am simțit că omul este de fapt un politician, un leader, decît un manager, fapt confirmat mai tîrziu cînd am căutat informații despre el pe internet. Omul este fost membru al Frontului Popular, fost deputat în cadrul Parlamentului RM, și chiar, cică, ar fi fost propus la funcția de președinte al statului de către PL, mai recent. 

Cert e că directorul Endava este un om extraordinar, cu principii sănătoase de viață și de business. În continuare mai mulți angajați Endava și-au împărtășit experiențele de lucru în cadrul companiei, iar șefii de departamente au prezentat oportunitățile de internship din cadrul companiei. Acestea sunt, în principal, în trei domenii: Software Development, Software Testing și Application Management. Și aceste domenii se împart, la rîndul lor, în specializări mai înguste, ca Java, .NET, etc. Internship-urile nu sunt plătite, în schimb, conform statisticilor Endava, 80% din stagiari sunt angajați în companie după terminarea internship-ului. Mai multe informații puteți afla pe site-ul Endava.

Organizatorii ne-au mai vorbit despre cultura corporativă și valorile organizației: transparență, încredere, grijă față de ceilalți, etc. Cei de-acolo ne-au vorbit și despre empowerment-ul femeilor. Precum și, bineînțeles, și despre salariile înalte pe care le dau angajaților, lucru pe care îl știam de mai înainte. Însă ceea ce nu am știut, și m-a impresionat, este să aflu că Endava este o companie pur moldovenească. Aceasta a fost înființată în anul 2000 în Chișinău, și s-a dezvoltat și extins peste hotare. Astăzi a ajuns a fi o companie multinațională, cu peste 12 filiale pe 2 continente. Iar în viitorul scurt, cică, și în Columbia intenționează să-și deschidă o filială...

Toate aceste detalii eu chiar nu le-am știut. Endava practic e o dovadă că și în Moldova poți deschide o afacere care să ajungă una de succes și pe plan global. Totodată, Endava este una din puținile companii (locale) din Moldova care plătește salarii foarte bune angajaților săi, ce le permite acestora să ducă o viață decentă în Republica Moldova. La moment, Endava are în Moldova în jurul la 500 de angajați, dacă nu mă înșel.

Așa că cei care își planifică să-și trăiască viața în Moldova, ar face bine să ia în vedere și posibilitatea unei cariere la Endava. Iar ca să reușești acolo, ai nevoie de două abilități în special:
1) să cunoști limba engleză bine spre foarte bine;
2) să-ți placă IT-ul și să fii puternic motivat să lucrezi și să-ți faci o carieră în acest domeniu.

La final, pot spune că participarea la acest eveniment a fost foarte utilă pentru mine, în special din punct de vedere informativ. Endava, simplu spus, reprezintă o companie extraordinară, raportată la situația și condițiile din RM. Pentru că, spus direct, aceasta reprezintă una dintre puținele oaze de succes și bunăstare dintr-o mare de eșecuri și sărăcie, ce este Moldova. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu