duminică, 17 iulie 2016

Ce am învățat despre instagram după ce am postat peste 100 de fotografii acolo

http://blogs-images.forbes.com
Că e o mare pierdere de vreme. Dar, în schimb, una interesantă și plăcută.

Îmi amintesc și acum destul de bine primul meu "contact" cu existența instagramului. Acum vreun an jumate în urmă, un coleg de la Timișoara m-a întrebat de ce nu-mi fac, ca și toți, un cont pe această rețea, ca să postez fotografii. În ciuda recomandării sale, am respins din start ideea, deoarece smartphone-ul pe care îl aveam era o frână, și nu simțeam nevoia să-l "gruzesc" și mai tare. Însă în iarnă mi-am luat un smartphone performant, și mi-am instalat la pachet, cu o mulțime de aplicații, și instagram.

Prima fotografie am postat-o în februarie anul curent, fiind legată de Chișinău Maraton. Apoi "pasiunea" a murit, având alte preocupări. Din mai, însă, când am devenit unemployed, și având o mulțime de timp liber, am început să mă joc cu instagram. Și așa s-a pornit tăvălugul: am postat peste 100 de fotografii de-atunci. Și am învățat și înțeles anumite chestii:

1) Instagram e o aplicație de postat imagini, ceea ce face ca acolo să fie o inflație, un exces de poze. Acest lucru, cel puțin pentru mine, face ca valoarea acestora să fie practic zero. Adică să nu-mi trezească aproape deloc emoții/sentimente.

2) "Fetișul" meu sunt pozele cu natura. Dar chiar și acestea nu mă mai impresionează. Bine, excepție fotografiile din munții Parâng, care îmi trezesc nostalgie și amintiri plăcute. Dar în rest, fotografiile cu natura nu-mi "transmit" mai nimic. Căci, un lucru pe care l-am înțeles mai demult e că o priveliște văzută cu ochii proprii este de zeci și sute de ori mai impresionantă decât cele văzute în fotografii

3) Bine, există și reversul medaliei: unele fotografii sunt prelucrate așa de bine, că îți arată locuri urîte ca fiind foarte frumoase. Nu puțini fotografi "profesioniști" știu să fotoșopeze chestii și locuri urâte foarte bine, transformându-le în "frumos". Tocmai de aia și prefer să văd ceva real cu proprii mei ochi, decât să mă încred și emoționez în urma unor fotografii prelucrate.

4) Nu mică mi-a fost surpriza (negativă) să descopăr că pe instagram există și spameri. Există unii cretini care obișnuiesc să lase comentarii aiurea cu niște aplicații sau site-uri care cică te-ar putea face să aduni mii de followeri. De parcă eu aș fi ahtiat după asta. 

5) Mai există și alt soi de instagrameri iritanți, înnebuniți după urmăritori, care îți dau follow cu speranța ca tu să le dai follow reciproc. Iar apoi ei, bineînțeles, te dez-urmăresc. Mari șmecheri, nu glumă. Aceștia însă pot fi identificați ușor după faptul că au sute și mii de foloweri, dar urmăresc puțini oameni. Căci, pentru ce naiba o "somitate" de pe instagram te-ar urmări pe tine, o persoană ordinară? :)

În lume, instagram a depășit jumate de miliard de utilizatori. În România sunt peste 400 mii, iar în Moldova, peste 120 mii de instagrameri. Destul de mulți, dacă e să ne raportăm la România, care are o populație de 7 ori mai mare decât a noastră, dar puțini, raportat la media globală. Cert e că pe viitor numărul instagramerilor va crește în ambele țări.

De ce se va întâmpla acest lucru? Simplu: pentru că este mult mai ușor să transmiți un mesaj prin imagine, decât text. Acest lucru se observă și pe facebook, unde fotografiile adună mai multe like-uri. Ori, un text, pe lîngă faptul că necesită descifrarea semnelor/să nu fii analfabet, mai necesită și prelucrarea și înțelegerea mesajului. Iar, în contextul în care aproape jumătate din populația acestor țări este iletristă (analfabetă funcțional), nici nu e de mirare ca imaginile să fie mult mai like-uite/ de succes decât comunicarea prin text.

Instagram, cică, e folosit mai mult pentru selfie-uri, mâncare, băuturi și alte chestii. Însă astea nu sunt interesele, sau valorile mele. Mie îmi plac locurile, natura, obiectivele turistice (în special naturale). Așa că am început să postez pe instagram fotografii mai vechi, pe care le-am făcut în expediția Redescoperă Moldova, sau alte excursii prin Moldova și lume. În rest, mai public fotografii cu locuri frumoase, pe care le vizitez sau descopăr.

Dacă e să mă expun pe seama fotografiile publicate de mine, cele mai de succes s-au dovedit a fi obiectivele turistice deja destul de bine cunoscute de la noi: Saharna și Țîpova. 

https://www.instagram.com
https://www.instagram.com
Însă cea care cel mai mult îmi place, este fotografia unei bărci pe lacul Beleu, ce se oglindește în apă:

https://www.instagram.com
Per general, posedarea acestui cont de instagram nu mi-a adus mare folos. De aia am și scris la început că e o pierdere de timp. Probabil singurul cîștig e că obișnuiesc să folosesc hashtag-uri în limba engleză, ceea ce mă ajută să-mi îmbogățesc vocabularul acestei limbi. Și chiar, nu rareori, învăț cuvinte foarte interesante în engleză. Așa că cei care nu au cont pe instagram nu pierd mare lucru.

Următorul articol despre Instagram intenționez să-l scriu cînd voi depăși 1000 de fotografii postate (asta dacă nu se va întîmpla ceva extraordinar pînă atunci). Chiar îmi este interesant cum mi se vor schimba opiniile despre această rețea pînă atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu