joi, 21 iulie 2016

Scuarul Colina Pușkin. #Chișinău

Ai auzit tu vreodată, dragă cititorule, de scuarul Colina Pușkin din Chișinău? Mă îndoiesc. Pentru că eu însumi, care locuiesc la 5 minute de acest scuar, l-am descoperit acum vreo 3 săptămîni. Acest scuar se află la intersecția străzilor Colina Pușkin și Buna Vestire, făcînd parte din centrul istoric al orașului. În apropierea acestuia se află strada Moara Roșie, și, bineînțeles, clădirea fostei mori cu aburi construită la sfîrșitul secolului XIX.

Făcînd o mică cercetare pe net, am aflat lucruri interesante despre acest scuar. Cîndva acest loc servea drept belvedere pentru populație. Nu știi ce e belvedere? Well, nici eu nu știam pînă acum. E un loc înalt, o terasă sau construcție așezată pe un loc ridicat, de pe care poți admira o priveliște. Din păcate, în jurul anilor 2000 s-au construit aiurea clădiri în jurul scuarului, astfel încît Colina Pușkin și-a pierdut rolul de belvedere.

Tot în proximitatea parcului, în perioada sovietică, au fost amplasate mai multe antene radio, de bruiaj. Din acestea au rămas doar jumătate din una singură. Alăturat la scuar, pe Colina Pușkin nr. 30, se află un imobil locativ, parte din Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat (vezi pag. 17 aici).

Despre scuar, pot spune că este un loc foarte drăguț. Din păcate, se observă că acesta nu a mai fost amenajat încă din perioada sovietică, probabil. Scuarul este pavat, însă pavajul se află într-o stare avansată de degradare. Nici infrastructura de pe terenul de joacă pentru copii nu arată foarte bine.
Nu ar strica ca scuarul Colina Pușkin să fie amenajat ca și scuarul Hașdeu, care a fost amenajat recent foarte bine. De asemenea nu ar strica să fie împădurit puțin cu cîțiva copaci, pentru a obține mai multă umbră, mai ales pe timpul verii. La acest link puteți afla mai multe informații despre scuar și starea acestuia.

În final, pot spune că scuarul este un loc foarte fain pentru joacă și relaxare pentru oamenii din zonă. Au loc chiar și evenimente publice aici. Spre exemplu, recent, în 5 mai, în scuar a fost amplasat un Monument al Câinelui Comunitar, creat de un artist ceh. Dacă scuarul ar fi amenajat, și infrastructura acestuia modernizată, locul ar deveni mult mai frumos și atractiv pentru recrearea chișinăuienilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu