miercuri, 10 august 2016

Scuarul Rareș. #Chișinău

La intersecția străzilor Petru Rareș și Bogdan Petriceicu Hașdeu, străzi din partea de jos a orașului vechi Chișinău, se află unul din cele mai frumoase scuaruri din oraș. Ceea ce îl face un scuar deosebit, este faptul că acesta a fost amenajat recent (în 2015), într-un mod foarte reușit, de către o organizație civică din capitală.

Scuarul Rareș, sau altfel numit Scuarul Decembriștilor, face parte din țesutul istoric al orașului Chișinău. Acesta se află la intersecția străzilor Rareș și Hașdeu, două străzi încărcate cu istorie. Doar pe strada Hașdeu, chiar alăturat de scuar, se află una din cele mai cunoscute vile urbane din capitală, a lui Mihalache Cațica, casă în care a activat în sec. XIX loja francmasonică ''Ovidiu-25''. Aceasta impresionează în special cu porțile somptuoase prin care se intră în curte. Iar un pic mai încolo pe aceeași strada se află situată Biserica Buna Vestire, una dintre cele mai vechi biserici din Chișinău.


Scuarul Rareș a fost amenajat în anul 2015, de către organizația Parcurile Viitorului. Acest lucru m-a surprins extrem de mult, ținând cont că mă așteptam să fi fost treaba Primăriei. În condițiile în care Primăria Chișinăului nu are resurse, sau interesul, pentru amenajarea spațiilor verzi din oraș, inițiativa și fapta celor de la Parcurile Viitorului mi se pare extrem de importantă și de admirat.


Iar cel mai important, au făcut o treabă foarte bună. Chiar excelentă! Scuarul arată foarte bine, fiind un loc foarte frumos din Chișinău. În ciuda faptului că este un parc foarte micuț, acesta are un farmec aparte. Băncile, de culoare orange, arată deosebit, fiind create de tânărul designer Mihai Stamati. Iar în centrul scuarului este amplasat un monument, al decembristului Mihail Orlov, de unde și scuarul își trage a doua denumire. 


Scuarul a fost îngrădit cu un gard decorativ. Acest lucru mi se pare o idee foarte bună, deoarece blochează călcarea zilnică a ierbii de la marginea scuarului de către oameni. Totodată, au fost construite cărări noi din piatră, rezistente, s-a schimbat pavajul, s-au amplasat urne de gunoi, și s-au instalat felinare din fontă. Scuarul Rareș arată ca o mică oază de minune într-un mare deșert, știindu-se că orașul Chișinău nu excelează deloc în frumusețe.


La final, vă îndemn să intrați pe site-ul organizației Parcurile Viitorului, pentru a afla mai multe despre acest proiect, prin care s-a amenajat acest scuar, dar și a afla despre alte proiecte ale lor. Totodată, puteți citi o descriere a scuarului din 2012, pentru a afla cum s-a schimbat de-atunci. Și nu în ultimul rând, vă recomand călduros să citiți și o descriere frumoasă a scuarului realizată de către Anastasia Taburceanu.

În final, nu pot spune decât Tot respectul pentru cei de la Parcurile Viitorului pentru treaba făcută!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu