miercuri, 31 august 2016

Spațiile verzi din partea de nord a orașului vechi de jos al Chișinăului

Scuarul Rareș, Chișinău
Ultimile articole pe care le-am scris pe acest blog au fost despre cîteva parcuri deosebite din imediata apropiere a locului unde trăiesc. Dar în zona mea de trai există și alte scuaruri, mai puțin importante, ce nu prea merită articole separate. În acest context, m-am gîndit să scriu o postare despre toate spațiile verzi din partea de nord a zonei istorice de jos a Chișinăului, sub forma unui top (al atractivității acestora).

1) Pe primul loc se situează scuarul Rareș, zis și decembriștilor. Am scris despre acesta. A fost recent renovat de asociația Parcurile Viitorului, și arată extraordinar de bine, mai ales dacă îl comparăm cu celelalte scuaruri din Chișinău. Scuarul Rareș face parte din țesutul istoric al orașului, și are un monument situat chiar în centrul acestuia.

Scuarul Rareș, Chișinău
2) Pe locul doi poziționez scuarul Colina Pușkin. Un scuar ce, la fel, face parte din zona istorică a Chișinăului. Neamenajat încă din perioada sovietică, scuarul arată destul de bine. Ceea ce îmi place la el este că se află într-o zonă mai liniștită, mai puțin circulată de automobile. Astfel că atmosfera este una liniștită și relaxantă. Scuarul Colina Pușkin este mai mare ca suprafață decît scuarul Rareș, iar dacă ar fi renovat, l-ar depăși ca importanță și atractivitate pe ultimul.

Scuarul Colina Pușkin, Chișinău
3) Scuarul de la intersecția străzilor Zamfir Arbore, Ion Doncev și Sfîntul Andrei - locul trei. Un scuar foarte micuț, neamenajat, secționat de o singură cărare. Marele dezavantaj al acestuia este că se află în mijlocul a trei străzi destul de circulate de mașini. Spre uimirea mea, aproape de fiecare dată cînd trec pe-alături, observ că nu puțin oameni stau pe băncile scuarului. Se pare că acest scuar are o importanță de relaxare destul de mare pentru cei din imediata apropiere.

Scuarul dintre străzile Arbore, Doncev și Sf. Andrei
Mai mult chiar, în acest micro-spațiu verde, pe 26 iunie anul curent, s-a desfășurat un festival de artă urbană. Semn că scuarul contează pentru întreg orașul. La cît este de mic, sunt sigur că acesta poate fi renovat ușor, fix după exemplul scuarului Rareș, nu cu mulți bani. Iar acest lucru i-ar spori de zeci de ori atractivitatea.

Scuarul dintre străzile Arbore, Doncev și Sf. Andrei
Scuarul dintre străzile Arbore, Doncev și Sf. Andrei
În continuare urmează parcuri neamenajate, ce, pentru mine, nu pot primi note pozitive în privința atractivității. Și care nu prea au cum să te atragă ca loc de odihnă și relaxare. Ele sunt:

Parcul Zaikin, Chișinău

4) Parcul Zaikin, aflat între străzile Zaikin și Sfîntul Andrei. Cel mai mare scuar, probabil, din cele menționate mai sus. Dar cel care se află și în cea mai groaznică stare. Parcul este secționat în jumate de un drum pe care circulă automobilele. Totodată, în mijlocul parcului se află tomberoane de gunoi. Lipsit de pavaj, prăfuit, neamenajat complet, cu unele cărări ca după cutremur, scuarul nu-mi provoacă nici o plăcere să-l vizitez și să petrec timpul în el.

Căsuță în copac, Parcul Zaikin
De menționat că o organizație din Chișinău, Asociația Oberliht, și-a propus să implementeze un plan de reabilitare și revitalizare a parcului. Aceștia au creat chiar și un site al scuarului, prin care informează locuitorii capitalei despre situația proiectului. Totodată, aceștia, împreună și cu alte organizații, organizează diferite evenimente în cadrul parcului. Ca de exemplu Școala ''Arhitectură - Instalații - Peisagistică'', la care au participat și arhitecți de peste hotare, și în cadrul căreia au fost create în parc o căsuță în copac, și o ''bucătărie''.

''Bucătăria'', Parcul Zaikin
5) Pe ultimul loc se plasează parcul cu lacul Albișoara. În precedentul articol am scris despre acesta. Lacul Albișoara se află într-o stare groaznică, fiind, practic, un dezastru ecologic chiar în centrul Chișinăului. Un loc pe care nu îl recomand nimănui să îl viziteze la moment. În schimb, parcul are un potențial imens. Dacă ar fi amenajat, iar lacul curățit, acesta ar deveni tot atît de important pentru Chișinău ca parcul Valea Morilor, sau Trandafirilor, sau La Izvor.

Parcul (lacul) Albișoara
De menționat și că între blocurile de pe strada Albișoara 76, 80, 82, se află mai multe spații verzi și locuri de joacă pentru copii (din păcate neamenajate de demult). În condițiile în care azi se construiesc fără nici o etică blocuri de locuit unele lîngă altele, e de apreciat lucrul arhitectorilor din vremea sovietică, ce au prevăzut aceste mici spații verzi pentru recreerea locatarilor.

Albișoara 76/7
Albișoara 76/8
La final, pot menționa că nici un parc din cele menționate mai sus nu este de importanță națională sau municipală. Toate sunt scuaruri mici, de importanță doar locală, pentru locuitorii din apropiere. Pentru cei din zonă care vor deja să se relaxeze într-un parc adevărat, o pot face în Parcul Catedralei, sau Grădina Publică Ștefan cel Mare. Dar chiar și așa, zona de nord a orașului vechi de jos este una privilegiată în existența spațiilor verzi, dacă o comparăm cu celelalte părți din orașul vechi al Chișinăului.

Un comentariu: